16.4.2018

Kasvattajia, niin monenlaisia.Niin ihmeelliseltä kuin se kuulostaa, myös kesyrottien parissa kukoistaa tietynlainen poikastehtailu eli puskakasvattaminen. Tässä nyt pari vinkkiä, mistä tunnistat puskakasvattajan, ja miksi kannattaa suosia rottien ostamista kunnon kasvattajilta.Mikä ihmeen puskakasvattaja eli puskis ?

Tällä nimellä on tapana kutsua kasvattajia, joilla ei ole käyttämiensä eläinten taustoista juuri minkäänlaista tietoa. He eivät suunnittele poikueita pidemmällä tähtäimellä, edistääkseen kesyrottien kantaa jollain tavalla. Tarkoituksena on vain tuottaa kivan näköisiä poikasia, joilla saattaa olla vakavia periytyviä sairauksia, tai erilaisia käytöshäiriöitä. Joillakin eivät ole edes perusasiat hallussa, esimerkiksi: minkä ikäisenä naaraan voi astuttaa, miksi poikueita kannattaa karsia, mitä värejä/kuvioita on järkevää yhdistää keskenään jne.Nyt mainitsenkin muutaman seikan, joista tunnistat puskakasvattajan eli puskiksen.1. Ei osaa kertoa poikasten sukupuolia
- JOKAINEN vähänkin kokeneempi kasvattaja tunnistaa poikasten sukupuolet. Pidempään kasvattaneet osaavat katsoa jo vuorokauden ikäisistä poikasista, ovatko ne uroksia vai naaraita.


2. Isän ja/tai emän suvusta ei ole tietoa
- Puskis ei osaa kertoa mitä värejä/kuvioita suvusta löytyy. Usein ilmoituksessa vanhempienkin värit/kuviot on ilmoitettu "harmaa- valkoinen" tai "musta- valkoinen" tms. Hyvin harvoin myöskään puskikset ovat valmiita antamaan poikaselle rekisteritodistusta mukaan, jos poikasen ostat.


3. Isän ja emän ikä
- Naaras on astutettu liian nuorena/vanhana. Naaraan sovelias astutusikä ensimmäisille poikasille on yleisesti 5-9kk. Urosta suositellaan käytettäväksi vasta lähemmäs vuoden ikäisenä, jolloin murkkuikä on mennyt jo ohi.


4. Poikasia ei pääse hakemaan kasvattajan kotoa.
- Jos ns. kasvattaja ei päästä sinua kotiinsa hakemaan poikasia, vaan haluaa välttämättä tuoda poikaset sinulle jonnekin, tässä kohtaa tulisi hälytyskellojen soida. Kunnollisilla kasvattajilla on harvoin mitään syytä, miksi poikasten ostajat eivät saisi tulla häneen kotiinsa hakemaan poikasia. Toki usein kesyrottia luovutetaan esim. näyttelyiden yhteydessä, mutta jos "kasvattaja" varta vasten kieltää tulemasta kotiinsa, se on huono merkki.


5. Halpa hinta
- Suomen Kesyrottayhdistyksen suositushinta rotalle on 30-40 €. Jos poikasta kaupitellaan esim. 20 € hintaan, se on merkki siitä, ettei kaikki välttämättä ole kunnossa.


6. Usein poikasia
- Monella virallisellakin kasvattajalla on niin kutsuttu "babyboom", jolloin poikueita saattaa olla useampi kerralla. Puskiksella on kuitenkin lähes aina poikasia tarjolla, ja melkein kaikissa sateenkaaren väreissä.


7. Poikasten koko
- Jos poikaset näyttävät kamalan pieniltä, se on merkki, ettei kaikki ole kunnossa. Luovutusikäisen (5 viikkoa) rotanpoikasen tulee painaa vähintään 100 grammaa, ennen kuin se on valmis uuteen kotiin.


8. Poikasten ikä
- Älä ikinä osta alle 5-viikkoista poikasta! Se ei ole vielä tarpeeksi kehittynyt muuttaakseen pois emän helmoista.


9. Poikueen koko
- Kesyrotilla poikasia voi syntyä yhteen poikueeseen jopa 20. Emä ei kuitenkaan jaksa hoitaa näin montaa poikasta, sillä naarasrotalla nisiäkin on vain 12. Kunnollinen kasvattaja karsii poikuekoon pienemmäksi, eli osa poikasista lopetetaan muutaman päivän ikäisinä. Tällä taataan kaikille muille poikasille hyvä kasvu ja myös emän jaksaminen.


10. Ei kiinnosta, minne poikaset lähtevät, tai mitä niille kuuluu.
- Niin inhaa kuin se ehkä voikin uudelle harrastajalle olla, viralliset kasvattajat yleensä tenttaavat, millaiseen kotiin poikaset olisivat lähdössä. Esimerkiksi, onko rottien perushoito hallussa? Poikasista ei ole kiire päästä eroon. Kunnon kasvattajalta saat myös tukea sen jälkeen, kun olet rottia hankkinut. Häneltä voit aina kysyä, jos jokin askarruttaa mieltä.


11. Samalla naaraalla monet poikaset
- Kunnon kasvattajat teettävät yhdellä naaraalla maksimissaan kahdet poikaset sen elinaikana, lisäksi näiden poikueiden välissä naaraalla on kunnon lepotauko. Puskikset saattavat astuttaa saman naaraan jopa neljäkin kertaa sen elinaikana, tämä on todella raskasta naaraalle, eikä se ehdi kunnolla toipua edellisistä poikasista, ennen kuin alkaa odottamaan seuraavia.


Mistä sitten hankin rottani?

Kaikista varminta on ostaa rotat Suomen Kesyrottayhdistyksen viralliselta kasvattajalta. Listan virallisista kasvattajista löydät täältä :
http://www.kesyrottayhdistys.fi/kasvattajat/
Virallisia kasvattajia koskevat tietyt säännöt ja he ovat koko ajan Kesiksen (Suomen Kesyrottayhdistys) valvovan silmän alla.
Myös hyviä nimettömiä kasvattajia löytyy, ja jokainen virallinen kasvattaja osaa suositella heitä!
Näin saa itsellesi varmimmin mukavat lemmikit, joista on iloa pitkäksi aikaa.

2 kommenttia:

  1. Olet kuitekin tehtailijaa tukenut myymällä/sijoittamalla rotan Nivalaan.

    VastaaPoista
  2. Ai Nivalassa asuu vain tehtailijoita?? :D
    En kyllä ole kenellekkään tehtailijalle sijoittanut, kiitos huolenpidosta.

    VastaaPoista